søndag 28. september 2014

Skuddene i Sarajevo 1.September


 
 
 
29. Juni 1914 var den østeriske kronprins paret på besøk i Sarajevo, hovedstaden i Bosnia. De skulle inspirere de østerrikske styrkene i Bosnia. Det var dagen de 6 mennene fra terroristorganisasjonen ¨Den svarte hånd¨ bestemte seg for å drepe paret. Grunnen til drapet var at terroristorganisasjonen ville at de serbiske områdene i Bosnia skulle bli en del av serbia.  Siden det var seks menn var det seks steder de hadde planlagt drapet på. Først kastet de en håndgranat under bilen, men bilen gikk videre den traff ikke.


Videre passerte bilen terroristen Gavrilo Princip, som stod utenfor en kafe. Bilen stoppet opp foran Princip og han stod der med gevær i hånda, og skjøt paret med to skudd. Etter ca.6 minutter senere døde paret. Princip og hans kampfeller ble arrestert. Princip var for ung til å få dødsstraff, men de fem andre fikk dødsstraff. Fire år senere døde han i fengslet av død-sykdom, tuberkulose. Serbia ble nå beskyldt for drapet.


Østeriket- Ungarn søkte støtte fra Tysland før de gikk mot Serbia. Det var noen krav som måtte oppfylles av Serbia, men Serbia nektet. En måned senere gikk Østeriket- Ungarn til krig mot Serbia. I mellomtida erklærte Tyskland krig med Frankrike og Russland. Senere med Storbritannia.  Skuddet i sarajevo var den utløsende årsaken til 1.verdenskrig. Startet fra skuddet og endte opp krig med full styrke.
Skuddet i Sarajevo

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar